Behang verven, kan dat? | Verfplaza

Behang verven, kan dat?

Was je er al van op de hoogte dat je behang kunt schilderen? Veel mensen kiezen ervoor om hun behang volledig te vervangen wanneer ze de stijl zat zijn, maar dat is vaak niet nodig. Door het behang te schilderen, geef je het namelijk eenvoudig een nieuwe look. Helaas zijn er nog steeds mensen die niet weten dat ze kunnen kiezen tussen schilderen en behangen. Bij Verfplaza hebben we alles om jouw verfklus succesvol te laten verlopen, daarbij kunnen we de verf mengen in de door jouw gekozen kleur. Het schilderen van behang is een klus die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. Maar hoe pak je dit precies aan? En welke verf is het meest geschikt voor het schilderen van behang? Hieronder geven wij je alle informatie die je nodig hebt.

Kun je behang schilderen?

Een veelgestelde vraag is: ‘Kun je behang schilderen?’ In principe is het mogelijk om behang te schilderen, waardoor je kunt kiezen tussen opnieuw behangen of schilderen. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle soorten behang geschikt zijn om over te schilderen. Sommige behangsoorten bevatten weekmakers, die zijn toegevoegd om het behang soepel en flexibel te houden en zo de levensduur te verlengen. Helaas zorgen deze weekmakers ervoor dat de verf wordt geabsorbeerd, wat leidt tot een plakkerige muur en een teleurstellend eindresultaat. Daarom is het essentieel om altijd te testen of het behang weekmakers bevat voordat je begint met schilderen. Als er weekmakers aanwezig zijn, moet je het behang toch verwijderen.

De beste manier om behang te schilderen

Als er geen weekmakers in het behang zitten, kun je ervoor kiezen om het te schilderen. Dit is een klus die je gemakkelijk zelf kunt doen als je de juiste stappen volgt. Begin met de voorbereidingen door de delen die je niet wilt schilderen af te dekken. Maak daarna het behang schoon met warm water en ontvetter. Controleer of er plekken zijn die gerepareerd moeten worden en gebruik behanglijm om loshangende stukken vast te maken. Na het schoonmaken en repareren is het verstandig om te kiezen voor een voorstrijk, zodat de verf een goede laag krijgt om op te hechten. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruikmaken van de Sikkens Alpha Primer, deze voorstrijk vermindert zuiging en biedt vaak bij één laag al een dekkende laag.

Na de voorbereidingen kun je aan de slag met het schilderen van het behang. Het is belangrijk dat je een verf van goede kwaliteit gebruikt. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een betrouwbaar merk. Voor het schilderen van behang kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van muurverf zoals Sikkens Alphacryl Pure Mat SF of de Sikkens Alpha Rezisto Easy Clean. Begin met het schilderen van de hoeken met een kwast voordat je de grotere oppervlakken aanpakt met een vachtroller. Zorg ervoor dat je de verf gelijkmatig over de roller verdeelt en werk in denkbeeldige vakken van ongeveer 1 vierkante meter. 

Hoe schilder je rechte strepen op behang? Dat is een veelgestelde vraag. Het antwoord is eenvoudig: laat de denkbeeldige vlakken elkaar overlappen voor een betere aansluiting. Tot slot rol je van boven naar beneden om een gelijkmatig resultaat te krijgen.

Hoe moeilijk is behang schilderen?

Het schilderen van behang is een taak die goed te doen is, mits je de juiste producten en technieken gebruikt. Bij Verf-plaza vind je alles wat je nodig hebt om deze klus succesvol te klaren.

Voor het daadwerkelijke schilderwerk kun je kiezen voor de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF, die zorgt voor een egaal en professioneel resultaat. De uitdaging zit voornamelijk in de voorbereiding en het gelijkmatig aanbrengen van de verf. Met de juiste producten en een beetje geduld, kun je zelf je behang een frisse, nieuwe uitstraling geven.

Waar kun je verf kopen?

Bij Verf-plaza ben je aan het juiste adres om jouw verfklus te klaren. Zo hebben wij alles in huis, van verf tot aan alle benodigdheden. Als je nog vragen hebt over het verven van behang, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. Of toch liever een winkel bezoeken? Kom dan langs in een van onze vestigingen, gelegen in Breda en Roosendaal.

Verf plaza karakter

Vragen? stel ze!

Verf plaza telefoon karakter
Neem contact met ons op