Buiten verven | Verfplaza

Buiten verven

Je gaat buiten verven: hoe pak je dat aan? Het is belangrijk dat de verf die je gebruikt geschikt is voor buiten. En ondanks dat je misschien anders zou verwachten betekent dit niet dat je geen verf op waterbasis kunt gebruiken. Het klopt dat terpentineverf traditioneel het best beschermt tegen weersinvloeden. Tegenwoordig is er ook watergedragen verf beschikbaar die goed geschikt is voor buiten.

En hoe kies je uit verf, beits of een lak voor bijvoorbeeld de schutting of het tuinhuis? We leggen het je uit. En doen dat ook voor bijvoorbeeld de buitenmuur of de gevel, de kozijnen rondom de ramen en natuurlijk de garagedeur of het ijzeren hek dat je een andere kleur wilt geven.

Hoe moet ik een buitenmuur of buitengevel verven?

Als je de buitenmuur of –gevel gaat verven is het belangrijk om de ondergrond goed te beoordelen. Gaat het om (bak)stenen, om beton of een ander materiaal? Stem daar de verf op af die je gaat gebruiken. Dus is er sprake van houten of kunststof panelen? Daarop gebruik je verf voor hout of kunststof, voor buiten uiteraard.

Houd er verder rekening mee dat je een minerale pleister lastig kunt verven, als die sterk poedert. De verf zou niet meer hechten, waardoor het niet lukt om hier zomaar een nieuwe laag op aan te brengen.

Let op: pas op met verf die de muur waterdicht afsluit. De waterhuishouding in de gevel is belangrijk, vooral als je de spouwmuur later hebt laten isoleren. Dus twijfel je over de beste manier om de buitenmuur of de buitengevel te verven? Vraag het onze specialisten, dan denken we graag met je mee.

Hoe moet ik buitenkozijnen verven?

De buitenkozijnen moet je regelmatig (laten) schilderen, met name als die van hout zijn. De beste keuze daarvoor is een hoogglanslak. Op die manier zorg je voor de beste bescherming, die de invloeden van het weer tot wel 8 of zelfs 10 jaar kan weerstaan.

Kijk goed naar het materiaal van de kozijnen. Je kunt kunststof en metaal schilderen, maar dat vraagt om een andere voorbereiding dan het hout. Op kunststof zal je altijd een primer moeten gebruiken. Een primer is bovendien een goed idee bij metaal, al ligt dat aan het type materiaal. Non-ferro materialen hebben sowieso een (multi)primer nodig.

Op hout schilder je eerst met een grondverf, om daarna de lakverf aan te brengen. Behalve als je over een bestaande laag heen wilt schilderen. Dus is de bestaande verf nog goed van kwaliteit? Licht opschuren is voldoende, om de laag te openen. Daarna kun je de nieuwe lakverf erop aanbrengen.

Hoe moet ik de garagedeur verven?

Als je de garagedeur wilt schilderen is het belangrijk om vast te stellen om welke ondergrond het gaat. Is het een deur van metaal? Dan gebruik je een ander stappenplan dan wanneer het een kunststof deur is.

Begin in ieder geval altijd met een verfreiniger, zoals die van St. Marc. Zorg er daarmee voor dat je de garagedeur vetvrij maakt. Maak die daarna schoon, schuur het oppervlak en maak de deur daarna weer stofvrij.

Vervolgens gebruik je een (multi)primer (voor metaal en kunststof) of een grondverf voor hout. Daarna kun je de lakverf er in minimaal twee lagen op aanbrengen. Zo geef je de garagedeur een mooie nieuwe kleur.

Hoe moet ik een metalen of ijzeren hekwerk verven?

Een metalen of ijzeren hekwerk laat zich mooi schilderen. Het is belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen, vooral als het hekwerk al behandeld is. Dan zal je er in ieder geval een verfkrabber en een staalborstel bij nodig hebben. Daarnaast gebruik je een schuurmachine of een schuurblokje en een doek om het hekwerk vetvrij te maken na de behandeling. En weer voor te bereiden op de nieuwe verflaag.

Uiteraard gebruik je metaalverf. Bovendien is het verstandig om een primer aan te brengen, die bijvoorbeeld roest kan weren. Een antiroest-grondverf voorkomt dat je hier veel last van zal krijgen, om het resultaat zo lang mogelijk mooi te houden.

Hoe kan ik de schutting beitsen?

Wil je buiten de schutting beitsen? Het is een product dat diep in de poriën van het hout door zal dringen. Dat garandeert een goede bescherming dankzij de beits, waar je een aantal jaren plezier van hebt. Het weer, vocht en vuil krijgen veel minder kans om het hout aan te tasten.

Het is belangrijk om eerst eventuele algen of groene aanslag te verwijderen. Schuur de schutting daarna op, bijvoorbeeld met een korrel P180. Je kunt daarna een laag dekkende beits of transparante beits aanbrengen. Laat die laag goed drogen. Op de verpakking lees je hoe lang dit minimaal duurt. Daarna breng je een volgende laag aan, voor een sterk beitssysteem.

Tip: transparante beits benadrukt het karakter van het hout. Met dekkende beits schilder je de schutting in de kleur die je wilt. In de beide gevallen zorg je voor goede bescherming van het materiaal.

Hoe moet ik het tuinhuis of de schuur beitsen?

Je wilt het tuinhuis of de schuur beitsen: hoe pak je dat aan? Het is belangrijk om eerst de sloten, scharnieren en bijvoorbeeld deurknoppen te verwijderen. Je voorkomt daarmee dat je ze per ongeluk mee schildert, en dat je ze moet afplakken.

Is er al sprake van een oude verflaag? Zorg ervoor dat je die goed verwijdert. Dit doe je met een schuurmachine en een verfkrabber. Door de oude laag te verwijderen maak je de ondergrond klaar om de verf er opnieuw op aan te brengen.

Ontvet het tuinhuis, impregneer dat eventueel en schuur het opnieuw licht op. Vervolgens kun je het tuinhuis of de schuur in de grondverf zetten. Dat doe je in één laag. De aflak breng je er in minimaal twee lagen op aan. Zo zorg je voor een mooi dekkend geheel, in de kleur waar je blij van wordt.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen over buiten verven of kom je er niet uit binnen ons uitgebreide assortiment? Wij helpen je de juiste binnen- of buitenverf te kiezen voor jouw klus. Neem contact met ons op als je vragen hebt, dan vertellen we je graag meer.

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op