Douglas hout behandelen | Verfplaza

Douglas hout behandelen

In onze tuinen komen Douglas- en Larikshout veel voor. Zonder behandeling gaan deze houtsoorten in ons klimaat maar enkele jaren mee. Met wat zorg en aandacht kunnen ze echter veel langer meegaan. Douglas- en Larikshout hebben van nature een warme rood-roze nerf. Blootstelling aan wind, zon en regen zorgt er echter voor dat het hout snel verkleurt en vergrijst, waardoor de warme uitstraling verdwijnt. Het is daarom verstandig om Douglas- en Larikshout buiten te behandelen om vergrijzing tegen te gaan.

 

Hedendaags hoor je vaak mensen praten over het beitsen van Douglas hout, het behandelen van Douglas met lijnolie, of het verven van Douglas hout. Maar door de unieke eigenschappen van Douglas hout, is het het beste om Douglas Olie te gebruiken voor de behandeling. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke tekening en structuur van het hout behouden blijven. Als je liever dekkend wilt schilderen en het hout wilt lakken, gebruik dan Douglas lak.

Vergrijzing tegenwerken in Douglas- en Lariks hout

Om de prachtige rood-roze tint van Douglas of Lariks te behouden, kun je Hermadix Douglas Olie gebruiken om verkleuring te voorkomen. Deze olie voedt het hout en is transparant, waardoor de houtnerf zichtbaar blijft en de oorspronkelijke kleur van het Douglas hout behouden blijft. De kleurstof in de olie biedt UV-bescherming. Het behandelen van Lariks of Douglas hout met olie of beits is zeer effectief.

Wanneer gebruiken we douglas-houtolie?

Zoals eerder aangegeven, kan Douglas hout onder invloed van wind, zon en regen zeer snel verkleuren (vergrijzen), waardoor het zijn warme uitstraling verliest. Door het hout met Douglas-olie te behandelen, wordt het gevoed en blijft, dankzij de transparantie van de olie, de prachtige houtnerf zichtbaar.

Waarom gebruiken we douglas-houtolie?

Omdat Douglas-Olie speciaal is ontwikkeld voor Douglas- en Larikshout, kun je het hout eenvoudig en snel behandelen. Dit gebruiksvriendelijke product vereist geen schuren tijdens onderhoud. Douglas Olie of beits is bovendien eenvoudig aan te brengen met een brede, platte kwast en droogt snel. Hermadix Douglas Olie dringt diep in het hout door, voorkomt vervuiling en vergrijzing, heeft een matte (onbehandelde) uitstraling en bevat geen onaangename verflucht. Als alternatief op de Hermadix olie kun je gaan voor de Cetabever Vlonder- & Terrasolie UV. Deze is gemakkelijk aan te brengen, terwijl hij het hout voedt en beschermt tegen de weersomstandigheden. Daarbij biedt hij het hout ook bescherming tegen vergrijzing. Op zoek naar een olie die waterafstotende eigenschappen heeft? Kijk dan is naar de Cetabever Tuinmeubelolie Waterproof.

Hoe behandel je onbehandeld Douglas hout?

Het schilderen van Douglas hout is zeer gebruiksvriendelijk. Hermadix Douglas Olie is namelijk direct klaar voor gebruik. Je kunt de olie rechtstreeks uit het blik aanbrengen, bij voorkeur met een brede, platte kwast. Dit maakt het eenvoudig om het hout te behandelen en te beschermen tegen vervuiling en vergrijzing. Zoals eerder vermeld, is schuren niet nodig; het schoonmaken van het hout met een handveger is voldoende. Zorg ervoor dat het hout vrij is van vuil, vet en stof. Roer de Douglas Olie goed door en breng deze onverdund aan. Voor nieuw hout wordt aanbevolen om minstens twee lagen aan te brengen. Na slechts twee uur is Hermadix Douglas Olie al overschilderbaar, waardoor je snel kunt doorwerken.

Hoe behandel je onbehandeld en vergrijsd Douglas hout?

Wil je vergrijsd Douglas hout weer opfrissen? Begin dan met het schoonspuiten van het hout met een hogedrukreiniger. Gebruik vervolgens Owatrol Aquanett om het hout te ontgrijzen. Zorg ervoor dat de ondergrond en omliggende oppervlakken goed zijn afgedekt. Nadat het hout volledig is opgedroogd, breng je twee lagen Douglas Olie aan.

Hoe onderhoud je Douglas hout?

Als je Douglas hout al behandeld is met Douglas houtolie en nog niet vergrijsd is, hoef je alleen maar te zorgen dat het hout schoon is en vrij van vuil, vet en stof. De gemiddelde onderhoudsvrije periode is 3-4 jaar, maar het is raadzaam om jaarlijks een inspectie uit te voeren en indien nodig de planken die extra aandacht nodig hebben, bij te werken. Als je de jaarlijkse inspectie hebt overgeslagen en het hout toch vergrijsd is, moet je eerst de vergrijzing verwijderen voordat je een nieuwe laag Douglas Olie kunt aanbrengen.

Aflakken van Douglas hout

Om Douglas hout af te lakken, zorg je eerst dat het hout schoon en droog is en schuur het licht op voor een goede hechting. Breng een grondverf zoals Sigma S2U Allure Primer aan, gevolgd door een aflak zoals Sigma S2U Allure Gloss voor een hoogglanzende afwerking of Satin voor een satijnglans. Gebruik een brede, platte kwast of een Anza Vilt Elite Lakviltroller voor een gladde afwerking zonder pluisjes. Breng de lak in dunne lagen aan en laat elke laag goed drogen. Voer regelmatig onderhoud uit door het hout jaarlijks te reinigen en beschadigde plekken bij te werken om de levensduur van de afwerking te verlengen.

Douglas hout behandelen met beits

Bij het beitsen van Douglas hout, begin je met het schoonmaken, drogen en licht opschuren van het hout voor een goede hechting. Gebruik een hoogwaardige beits zoals Oolex Aqua Beits Mat Dekkend, die het hout beschermt en afbladderen voorkomt. Breng de beits in minimaal twee lagen aan met een brede, platte kwast en laat elke laag goed drogen. Regelmatig onderhoud, zoals jaarlijkse reiniging en bijwerken van beschadigde plekken, verlengt de levensduur en houdt het hout mooi.

Douglas hout behandelen doe je met Verf-plaza

Het behandelen van Douglas hout is essentieel om de levensduur en schoonheid van het hout te behouden. Door te kiezen voor hoogwaardige producten zoals Hermadix Douglas Olie van Verfplaza.nl, verzeker je jezelf van een diep doordringende bescherming tegen vergrijzing en vervuiling. Verfplaza biedt een breed assortiment aan beitsen en oliën die speciaal zijn ontworpen voor Douglas hout, evenals deskundig advies en scherpe prijzen. Regelmatig onderhoud en het gebruik van de juiste producten zorgen ervoor dat je hout er jarenlang prachtig uitziet. Als je nog vragen hebt over het behandelen van Douglas hout, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. Of toch liever een winkel bezoeken? Kom dan langs in een van onze vestigingen, gelegen in Breda en Roosendaal.

Verf plaza karakter

Vragen? stel ze!

Verf plaza telefoon karakter
Neem contact met ons op