Eerst gronden of eerst plamuren | Verfplaza

Eerst plamuren of eerst gronden?

Bij het voorbereiden van oppervlakken voor schilderwerk, rijst vaak de vraag of men eerst moet plamuren of gronden. Deze volgorde is cruciaal voor een langdurig en professioneel eindresultaat. Gronden, ook wel primeren genoemd, zorgt ervoor dat de verf beter hecht aan het oppervlak en biedt een beschermende laag tegen vocht en andere invloeden. Plamuren daarentegen, is bedoeld om oneffenheden en beschadigingen te herstellen, zodat een glad en egaal oppervlak ontstaat. Het kiezen van de juiste volgorde is afhankelijk van het type oppervlak en de staat waarin het verkeert, evenals het soort verf dat gebruikt zal worden. Door de juiste volgorde te hanteren, kan men niet alleen de levensduur van de verflaag verlengen, maar ook zorgen voor een perfect afgewerkt resultaat.

Eerst primeren of eerst plamuren?

Laten we beginnen met de hoofdvraag van deze blog, moet je nu eerst grondverf aanbrengen, of toch beginnen met plamuren? De algemene regel is om eerst te primeren en daarna te plamuren. Door eerst een primer aan te brengen, zorg je voor een goede hechting van het plamuurmiddel aan het oppervlak. Dit is vooral belangrijk bij poreuze of poederige ondergronden, zoals nieuw stucwerk of onbehandeld hout, omdat de primer het materiaal stabiliseert en verzegelt. 

Na het aanbrengen van de primer en het laten drogen ervan, kun je eventuele oneffenheden en beschadigingen met plamuur opvullen. Nadat het plamuurmiddel volledig is uitgehard en geschuurd, kun je een tweede laag primer aanbrengen om het oppervlak volledig voor te bereiden op de uiteindelijke verflaag. Op deze manier wordt een glad en duurzaam eindresultaat gegarandeerd.

Waarom brengen we plamuur aan?

Plamuur wordt gebruikt om oppervlakken voor te bereiden op schilderwerk door oneffenheden, scheuren en gaten te vullen, waardoor een glad en egaal oppervlak ontstaat. Zou je dit niet doen, dan krijgt het eindresultaat een rare uitstraling en blijft de verf hoogstwaarschijnlijk niet goed zitten. 

In ons assortiment zijn diverse producten beschikbaar die specifiek zijn ontworpen voor verschillende toepassingen en materialen. Alabastine Allesvuller is een veelzijdig plamuurmiddel dat geschikt is voor zowel binnen- als buitentoepassingen en ideaal is voor het repareren van kleine en middelgrote beschadigingen. Voor houtwerk is Alabastine Houtvuller een uitstekende keuze, omdat het na uitharding hetzelfde gedrag vertoont als hout, zoals schuren en schilderen. Daarnaast hebben wij ook Alabastine Muurvuller, speciaal ontwikkeld voor het herstellen van scheuren en gaten in muren en plafonds. 

Het gebruik van deze hoogwaardige plamuur en vulmiddelen zorgt ervoor dat het oppervlak perfect wordt voorbereid voor de volgende stappen in het schilderproces, wat resulteert in een langdurig en professioneel ogend eindresultaat.

Waarom brengen we primer/grondverf aan?

Primer, ook wel grondverf genoemd, is een essentieel onderdeel van een verfklus omdat het zorgt voor een betere hechting van de uiteindelijke verflaag, beschermt tegen vocht en voorkomt dat de verf wordt opgezogen door de ondergrond. Dit zorgt ervoor dat jij nog langer kan genieten van je schilderwerk.

In ons assortiment zijn diverse hoogwaardige primers beschikbaar voor verschillende toepassingen. Sikkens Alpha Primer is een uitstekende keuze voor binnenmuren en plafonds, omdat het een sterke hechting biedt en zorgt voor een egaal oppervlak. Voor houtwerk is Sikkens Rubbol Primer een ideale optie, omdat het hout beschermt tegen vocht en schimmel en een uitstekende basis vormt voor aflakken. Voor buitenwerk is Sigma S2U Allure Primer zeer geschikt, omdat het weerbestendig is en zorgt voor een langdurige bescherming tegen de elementen. 

Door gebruik te maken van deze hoogwaardige primers, wordt de ondergrond optimaal voorbereid, wat resulteert in een perfect eindresultaat dat jarenlang meegaat.

Plamuur of grondverf bestellen of afhalen?

Bij Verfplaza.nl kun je eenvoudig alle benodigde verf– en schildersbenodigdheden bestellen voor het plamuren en gronden van je oppervlak. Of je nu kiest voor online bestellen met snelle levering aan huis, of voor het afhalen van je producten in de winkel, wij bieden een breed assortiment aan kwaliteitsproducten, zodat jij een vlekkeloos eindresultaat weet te behalen. Met deskundig advies en een uitgebreide keuze aan professionele merken zorgen wij ervoor dat je alles in huis hebt voor perfect hechtende ondergrond voor je verf.

Als je nog vragen hebt over plamuren of primeren, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. Of toch liever een winkel bezoeken? Kom dan langs in een van onze vestigingen, gelegen in Breda en Roosendaal.

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op