Eerst schuren of ontvetten | Verfplaza

Eerst schuren of ontvetten?

Veel doe-het-zelvers stellen vaak de vraag: wat is nu de juiste volgorde van voorbereidende stappen? Begin je bijvoorbeeld eerst met schuren en dan ontvetten of juist ontvetten en dan schuren. Het antwoord op deze vraag: je begint altijd eerst met ontvetten, om vervolgens te gaan schuren. In deze blog  helpen we je stap voor stap bij het bepalen van de juiste methode voor jouw project. Lees verder en ontdek de beste technieken om jouw schilderwerk perfect voor te bereiden.

Beginnen met schuren of ontvetten?

Zoals in de inleiding vertelt komt er vaak de vraag of je nu begint met ontvetten of met schuren. De eerste stap heb je al gezet en dat is de kennis over voorbereiding voor het verven opgedaan. Dat betekent dat je sowieso het schilderen zelf pas als laatste stap doet, omdat het ontvetten en het schuren van een ondergrond onderdeel zijn van de voorbereiding. Belangrijk is dat je altijd onthoudt: eerst ontvetten en dan pas schuren. Als je eerst ontvet en vervolgens schuurt, voordat je het oppervlak verft, dan zal je levensduur en kwaliteit van je schilderklus bevorderen. Het belangrijkste om te weten is dat beide stappen zorgen voor een verbeterde hechting van de lak of verf op het oppervlak.

Wat is nu precies de reden waarom we beginnen met ontvetten en daarna schuren? Bij het ontvetten reinig je niet simpel alleen de vetten, je haalt ook andere oliën en vuil van het oppervlak. Als je deze vervuiling laat zitten, dan zal dit de hechting van de verf verslechteren. Daarbij, als je gaat schuren, terwijl je het oppervlak nog niet hebt ontvet, dan werk je de vervuiling in het oppervlak. Hierdoor zal de verf zich ook niet goed kunnen hechten aan het oppervlak, daarom beginnen we altijd met ontvetten voor het schuren.

Ontvetten na het schuren?

Wanneer je het oppervlak eerst hebt ontvet, dan geschuurd en nu nog een keer wilt ontvetten. Dan is dit niet per se nodig, echter zul je na het schuren de ondergrond vrij moeten maken van stof. Anders kan het stof van het schuren zorgen voor slechtere kwaliteit van de verflaag. Hierbij is het dus niet nodig om gebruik te maken van een ontvetter, maar het kan ook geen kwaad en dan ben je er ook zeker van dat alles goed vuil en stofvrij is. 

Het gebruik per ontvetter kan anders zijn, daarom is het altijd belangrijk om de gebruiksaanwijzing te lezen, voordat je het product in gebruik neemt. Ontvetten kun je doen met St. Marc, maar dan is het wel belangrijk om dit af te spoelen met water na het ontvetten. Een andere optie is de Universol, het voordeel van deze ontvetter is dat je niet hoeft na te wassen met water. 

Van ontvetten tot schilderen: Verf-plaza.nl helpt

Zodra je klaar bent om aan de slag te gaan met je verfproject, biedt Verfplaza.nl een uitgebreid assortiment aan producten die je helpen bij elke stap van het proces. Voor het ontvetten kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van onze populaire St Marc, die speciaal is ontwikkeld om vet, olie en vuil efficiënt te verwijderen zonder het oppervlak te beschadigen.

Na het ontvetten is het belangrijk om te schuren met hoogwaardige schuurmaterialen zoals Schuurpapier A4 of schuurpapier voor machines, verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes voor zowel grof als fijn schuurwerk. Deze producten zorgen ervoor dat het oppervlak perfect wordt voorbereid voor de verflaag. Vergeet niet om na het schuren het stof grondig te verwijderen met een kleefdoekje, zodat je zeker weet dat de verf optimaal kan hechten. Met deze hoogwaardige producten van Verfplaza.nl zorg je ervoor dat jouw schilderproject een professioneel en duurzaam resultaat krijgt.

Als je nog vragen hebt over ontvetten of schuren, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. Of toch liever een winkel bezoeken? Kom dan langs in een van onze vestigingen, gelegen in Breda en Roosendaal.

Verf plaza karakter

Vragen? stel ze!

Verf plaza telefoon karakter
Neem contact met ons op