Geïmpregneerd hout beitsen | Verfplaza

Geïmpregneerd hout in een kleur beitsen

Het beitsen van hout verhoogt de duurzaamheid van het hout, echter daardoor lijkt het onnodig om dit te doen bij geïmpregneerd hout. Geïmpregneerd hout is hout dat al behandeld is om de levensduur te verlengen, echter is geïmpregneerd hout niet beschermd tegen alles. Daarom wordt er vaak gekozen voor een beits, zodat het hout langer meegaat. Meestal wordt er uitgegaan van een levensduur van 10 tot 15 jaar voor geïmpregneerd hout, zodra je dit nog beitst, dan wordt de levensduur nog verder verlengd. Beits heeft meerdere voordelen voor het hout, zo biedt het bescherming tegen verschillende weersomstandig- heden, zoals neerslag en zonnestraling. Hieronder lees je meer over het beitsen van geïmpregneerd hout in een kleur.

Is het mogelijk om geïmpregneerd hout te beitsen?

Het is zeker mogelijk om geïmpregneerd hout te beitsen. Geïmpregneerd hout is behandeld om het te beschermen tegen rot en insecten, maar het kan nog steeds worden geverfd of gebeitst om de uitstraling te verbeteren en extra bescherming te bieden. Daarentegen is het niet altijd nodig om geïmpregneerd hout te beitsen, dankzij het impregneren gaat het hout sowieso langer mee. Daarbij is het ook mogelijk om te kiezen voor een andere afwerking van geïmpregneerd hout, bijvoorbeeld verven, lakken of oliën.

Geïmpregneerd hout zwart beitsen

Het voordeel van hout beitsen is dat het hout wordt beschermd, terwijl de houtnerf nog wel zichtbaar blijft. In tegenstelling tot lakken, blijft bij transparante beitsen de natuurlijke uitstraling van het hout bewaard. Veel mensen denken dat je beitsen alleen kunt doen met transparante beits, echter zijn er ook mogelijkheden om het hout van een kleur te voorzien. Zo hebben wij in assortiment veel verschillende beitsen die niet alleen de natuurlijke look bewaren, maar ook het hout van een kleur voorzien. Een populaire keuze voor het beitsen van hout is hout zwart beitsen. De populaire keuzes voor zwarte beits zijn: Oolex Houtcoat Zwart Mat, Tenco Houtcoat Zwart en Finess Timeberstain.

Geïmpregneerd hout witte beits

Wil je juist een heel lichte uitstraling voor je geïmpregneerd hout, dan kun je kiezen voor witte beits. Wit heeft geen dominante uitstraling, daardoor is het beter om te kiezen voor een dekkende beits. Van dekkende beits hebben wij verschillende varianten als het gaat om beits in voor een witte uitstraling. De meeste dekkende beitsen worden in zwart of wit geleverd door ons, zodra het zwart is dan kun je ze niet meer laten vermengen in kleur. De andere beitsen kun je nog op kleur laten mengen of zo gebruiken in 100% wit. De volgende beitsen zijn te verkrijgen in een witte kleur: Sikkens Rubbol BL Ventura Satin, Sigma WoodProtect Solid Satin, Sikkens Rubbol DS Thix en Cetabever Tuinhoutbeits Dekkend

Werkwijze om geïmpregneerd hout te beitsen in kleur

Het beitsen van geïmpregneerd hout in kleur zorgt voor een fraaie uitstraling en biedt extra bescherming. Hieronder vind je de werkwijze voor het vlekkeloos behalen van een uitstekend resultaat om geïmpregneerd hout te beitsen in kleur. 

Begin met het grondig reinigen van het hout. Gebruik hiervoor Universol Ontvetter, een effectief reinigingsmiddel dat vuil, stof en eventuele schimmel verwijdert. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat de beits goed hecht aan het houtoppervlak. Nadat het hout is gereinigd, spoel je het grondig af met water. Laat het hout vervolgens volledig drogen, wat enkele dagen kan duren, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Zodra het hout droog is, is het tijd om het licht te schuren. Gebruik fijn schuurpapier met een korrelgrootte van 180-220 om het oppervlak glad te maken en de houtvezels te openen. Dit helpt de beits om beter in het hout door te dringen. Na het schuren, verwijder je het schuurstof met een borstel of een kleefdoekje om een schoon werkoppervlak te garanderen.

Voordat je begint met beitsen, roer je de beits goed door om een egale kleur te verzekeren. Gebruik een product zoals Sikkens Rubbol BL Ventura Satin of Sigma WoodProtect Solid Satin, die beide bekend staan om hun kwaliteit en duurzaamheid. Breng de eerste laag beits gelijkmatig aan met een kwast of roller. Werk in de richting van de houtnerf voor het beste resultaat. Laat de eerste laag drogen volgens de aanbevelingen op de verpakking, meestal tussen de 12 en 24 uur.

Na het drogen van de eerste laag, breng je indien nodig een tweede laag beits aan. Dit zorgt voor extra dekking en bescherming. Zorg ervoor dat de eerste laag volledig droog is voordat je de tweede laag aanbrengt. Laat ook de tweede laag goed drogen.

Voor de nazorg is het belangrijk om het hout regelmatig te controleren en indien nodig een nieuwe laag beits aan te brengen om de bescherming te behouden. Door deze werkwijze te volgen en gebruik te maken van de hoogwaardige producten uit onze voorraad, zorg je voor een duurzaam aantrekkelijk resultaat.

Als je nog vragen hebt over beitsen van geïmpregneerd hout in kleur, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. Of toch liever een winkel bezoeken? Kom dan langs in een van onze vestigingen, gelegen in Breda en Roosendaal.

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op