De ideale temperatuur om buiten te schilderen | Verfplaza

De ideale temperatuur om buiten te schilderen

Veel doe-het-zelvers vragen ons vaak wanneer ze het beste buiten kunnen schilderen. Wanneer je buiten werkt, ben je namelijk afhankelijk van diverse weersomstandigheden. Zo is het bijvoorbeeld niet handig om te schilderen als er regen op komst is. Ook de temperatuur speelt een cruciale rol bij het bepalen van het juiste moment om te schilderen. Hieronder leggen we uit welke temperaturen het meest geschikt zijn voor buiten schilderwerk. Alles wat je nodig hebt om een vlekkeloos eindresultaat buiten te krijgen vind je bij Verf-plaza.nl.

Tips voor buiten schilderen

De meeste doe-het-zelvers pakken op een warme zomerdag de verfspullen uit de kast, echter kun je toch beter niet schilderen op deze warme dagen, ondanks dat het zo verleidelijk is om juist buiten aan het werk te gaan. Voor het buiten schilderen raden wij een temperatuur aan tussen de 15 en 20 graden Celsius, dit is ook bewezen met wetenschappelijk onderzoek. Er zijn veel verschillende verfsoorten die erg slecht drogen buiten wanneer de temperatuur zakt onder een graad of 10. Ben je van plan om toch in de winter buiten te gaan schilderen, dan is het verstandig om te kiezen voor een lak die geschikt is voor 4-seizoen onderhoud. Dit is bijvoorbeeld de Sikkens Rubbol XD High Gloss. Meer buitenlakken voor 4-seizoenen bekijken, filter dan op de buitenlak pagina op ‘Geschikt voor 4-seizoen onderhoud’.

Echter kan een temperatuur buiten die boven de 20 graden uitkomt ook slecht zijn voor buiten schilderen. Bij te hoge temperaturen, zoals je al verwacht, droogt de verf of lak sneller op. Hoewel dit een voordeel kan lijken, is dit het echter niet. Wanneer verf te snel opdroogt en dus niet mooi uit kan vloeien, dan is de kans groter op baan/streepvorming in je verf. Daarbij kan door het te snelle drogen de verf soms niet goed uitharden, waardoor de kwaliteit van je schilderwerk niet kan worden gegarandeerd. Op zoek naar de ideale temperatuur om buiten te verven? Dan kun je het beste gaan voor een graad of 18, mits de luchtvochtigheid goed is. 

De beste luchtvochtigheid om te schilderen

Wat is het nadeel van een te hoge of te lage luchtvochtigheid bij het schilderen buiten? Buiten schilderen is niet alleen afhankelijk van temperatuur, maar ook luchtvochtigheid. Daarom is het altijd verstandig om te kijken wat de luchtvochtigheid is op de dag dat je wilt gaan schilderen. Het checken van de luchtvochtigheid kan worden gedaan met weer websites, zoals buienradar of andere weersvoorspellers. Het antwoord op de eerste vraag is vrij simpel, zo is er geen sprake van een te lage luchtvochtigheid als het gaat om buiten schilderen. Echter is het niet verstandig om te gaan schilderen met een luchtvochtigheid die hoger is dan 85%. Wanneer je met deze te hoge luchtvochtigheid gaat schilderen, dan is de kans op slecht of helemaal niet drogen van de verf aanwezig. Meestal is de luchtvochtigheid te hoog buiten, wanneer het flink gaat regen of mistig is.

Is het mogelijk om ‘s winters buiten te schilderen?

Eerder in deze blog kon je lezen over een te lage buitentemperatuur en wat dit doet met je schilderwerk. De winters in Nederland zijn vaak erg koud en komen zeker onder de 10 graden te liggen. Hierdoor kun je aannemen dat in de winter buiten schilderen niet mogelijk is, wat in de meeste gevallen ook klopt. Echter zijn er speciale verfsoorten die tot bijna 0 graden kunnen worden gebruikt. Een goede grondverf die tot lage temperaturen kan worden gebruikt is de Sikkens Rubbol Primer, omdat deze te gebruiken is tot wel 5 graden Celsius. Voor een aflak kun je kiezen voor de Sikkens Rubbol SB, Sikkens Rubbol XD High Gloss of Sigma Schakelverf Satin.

Alles voor buiten verven

Kortom, buiten verven is het best te doen bij een temperatuur van 10 tot 20 graden Celsius, waarbij de luchtvochtigheid niet hoger is dan 85%. Houd voor het buiten schilderen dus rekening met regen, vochtige dagen en mist. Dit alles kan ervoor zorgen dat je verf niet goed opdroogt, waardoor je geen langdurig eindresultaat zal behalen. Alles wat je nodig hebt om jouw buiten verfklus te klaren is te vinden bij Verf-plaza.nl. Als je nog vragen hebt over het buiten schilderen, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. Of toch liever een winkel bezoeken? Kom dan langs in een van onze vestigingen, gelegen in Breda en Roosendaal.

Verf plaza karakter

Vragen? stel ze!

Verf plaza telefoon karakter
Neem contact met ons op