Kun je geïmpregneerd hout beitsen? Zo ja, hoe dan?

Hout dat geïmpregneerd is heeft al een behandeling ondergaan om het te beschermen en de duurzaamheid van het materiaal te verlengen. Veel mensen hebben daarom de vraag: Is het mogelijk om geïmpregneerd hout te schilderen of beitsen?

Geïmpregneerd hout is een populaire keuze voor buitenprojecten vanwege zijn duurzaamheid en weerstand tegen diverse weersomstandigheden. Echter, om de levensduur van dit hout nog verder te verlengen, is het verstandig om het te beitsen. Hoewel geïmpregneerd hout van nature al 10 tot 15 jaar meegaat, kan blootstelling aan extreem weer en UV-straling van de zon nog steeds een negatieve impact hebben. Door een extra beschermlaag aan te brengen met beits, zorg je ervoor dat je houtwerk beter bestand is tegen deze elementen. In deze blog bespreken we waarom het beitsen van geïmpregneerd hout een slimme investering is en hoe je hiermee de levensduur kan verlengen tot wel 20 tot 25 jaar.

Waarom je geïmpregneerd hout het beste kan beitsen

Hoewel het beitsen van geïmpregneerd hout niet verplicht is, is het zeker een uitstekende optie om de levensduur van je houtwerk te verlengen. Geïmpregneerd hout is al behandeld om beter bestand te zijn tegen vocht en schimmels, maar het is niet volledig beschermd tegen alle weersomstandigheden en UV-straling. Door een extra laag beits aan te brengen, zoals de Sikkens Cetol TGL Satin Plus of de Sigma WoodProtect Solid Satin , bescherm je het hout beter tegen verkleuring en vergrijzing. Hierdoor blijft het hout niet alleen langer mooi, maar kan het ook 20 tot 25 jaar meegaan in plaats van de gebruikelijke 10 tot 15 jaar. Het beitsen zorgt ervoor dat je investering in tuinmeubels, schuttingen en andere houtconstructies langer meegaat, wat op de lange termijn kosten bespaart en het onderhoud vermindert.

Kun je het best geïmpregneerd hout oliën of beitsen?

Bij de keuze tussen oliën of beitsen van geïmpregneerd hout hangt de beslissing af van de gewenste afwerking en bescherming. Oliën, zoals de Cetabever Vlonder- & Terrasolie, dringen diep door in het hout en bieden een natuurlijke uitstraling terwijl ze het hout voeden en beschermen tegen uitdroging. Dit is ideaal voor hout oppervlakken die hun oorspronkelijke kleur en textuur willen behouden. 

Beitsen, aan de andere kant, zoals met Sikkens Cetol Novatech, biedt een meer oppervlakkige, maar robuuste bescherming die beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden en UV-straling. Beits creëert een extra beschermlaag die verkleuring en vergrijzing tegengaat, waardoor het hout langer mooi blijft en de levensduur verlengd wordt. 

Beide methoden zijn uitstekende opties, maar als je op zoek bent naar maximale bescherming en een langere levensduur, is beitsen vaak de betere keuze. Bij Verfplaza.nl hebben we een breed aanbod in hoogwaardige producten voor zowel oliën als beitsen, zodat je altijd de beste bescherming voor je geïmpregneerd hout kunt kiezen.

De beste manier om geïmpregneerd hout te beitsen

De beste manier om geïmpregneerd hout te beitsen begint met een grondige voorbereiding en het gebruik van de juiste producten. Het is essentieel dat het hout schoon en droog is voordat je begint. Gebruik een borstel of hogedrukreiniger om vuil en stof te verwijderen, en schuur vervolgens het oppervlak licht op om een betere hechting van de beits te garanderen. Bij Verfplaza.nl vind je een breed aanbod van hoogwaardige beitsen die je kunnen helpen om je hout optimaal te beschermen.

Voor een uitstekende bescherming en een prachtige afwerking kun je bijvoorbeeld kiezen voor Sikkens Cetol HLS Plus. Deze beits is speciaal ontworpen om diep in het hout door te dringen en biedt een langdurige bescherming tegen vocht en UV-straling. Een andere uitstekende optie is Sigma WoodProtect 2 in 1 Matt, deze beits heeft geen grondverf nodig en is vochtregulerend. 

Als je op zoek bent naar een product dat eenvoudig aan te brengen is en een duurzame afwerking biedt, overweeg dan Sikkens Cetol BLX-Pro. Voor een extra lange levensduur en een professionele afwerking is Sigma WoodProtect Satin een uitstekende keuze. Deze beits biedt een superieure bescherming en blijft jarenlang mooi zonder dat je je zorgen hoeft te maken over onderhoud.

Breng de beits gelijkmatig aan met een kwast of roller, werk in de richting van de houtnerf en zorg ervoor dat je alle hoeken en randen goed meeneemt. Laat de eerste laag goed drogen en breng indien nodig een tweede laag aan voor extra bescherming en duurzaamheid. Door deze stappen zorgvuldig te volgen en de juiste producten te gebruiken, zorg je ervoor dat je geïmpregneerd hout niet alleen mooi oogt, maar ook optimaal beschermd is tegen de elementen en langer meegaat.

Als je nog vragen hebt over geïmpregneerd hout bewerken, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. Of toch liever een winkel bezoeken? Kom dan langs in een van onze vestigingen, gelegen in Breda en Roosendaal.

Verf plaza karakter

Vragen? stel ze!

Verf plaza telefoon karakter
Neem contact met ons op