Schuurpapier | Verfplaza

Schuurpapier

Schuurpapier is er in alle soorten en maten, dus hoe maak je daar een keuze uit? Je kunt droog schuren en nat schuren. En zoek je naar schuurpapier met een korte of juist een lange levensduur? Kies papier dat geschikt is voor hout, speciaal voor metaal, gipsplaat en stucwerk of bijvoorbeeld kunststof.

Je kunt schuurpapier kopen voor een schuurmachine of voor een schuurblokje. In dat laatste geval kun je het papier natuurlijk ook gewoon los gebruiken. Verder is er schuurpapier speciaal voor onregelmatige oppervlakken, voor buizen en voor sleuven. Zo zorg je ervoor dat je de juiste vellen of rollen koopt, waar je gebruik van kunt maken om te schuren.

Welk schuurpapier moet ik gebruiken voor welke klus?

Twijfel je over welk schuurpapier je moet gebruiken voor welke klus? Wij leggen het je uit, op basis van een paar verschillende fases en soorten schuurwerk:

Roest of oude verflagen verwijderen: grof schuurpapier | korrel P60

Is er sprake van roest op metaal? Of gaat het om een oude verflaag die je grondig wilt verwijderen? Je hebt daar schuurpapier met een (zeer) grove korrel voor nodig. Kies bijvoorbeeld een korrel P60. Je zal merken dat je grof en grondig te werk kan gaan.

Hoeken afronden en fijn schuren vóór het schilderen: middelgrof schuurpapier | korrel P80 tot P120

Gaat het om hoeken die je wilt afronden of wil je het materiaal voorbereiden om te gaan schilderen? Voordat je gaat verven kun je schuren met een (middel)grof schuurpapier. Gebruik een korrel P80 tot P120. Kies voor een fijnere korrel als je straks gladder wilt schilderen. Dit voorkomt dat je lijnen in de ondergrond gaat zien.

Schuren van de grondverf: fijn schuurpapier | korrel P120 tot P180

Als je de grondverf eenmaal hebt aangebracht is het verstandig om die weer even op te schuren. Dat doe je met een korrel P120 tot P180. Daar wordt het al een stuk fijner van. Aan de andere kant schuur je genoeg om de laag te openen en de lakverf die je wilt gebruiken daar goed aan te laten hechten.

Schuren tussen de verflagen: zeer fijn schuurpapier | korrel P200 tot P600

Ten slotte kun je schuren tussen de verschillende verflagen in. Het is belangrijk dat je de verflaag maar licht opschuurt. Wacht tot de laag overschilderbaar is. En schuur dan met een schuurpapier met een zeer fijne korrel. Op die manier open je de verflaag, zodat je de volgende laag er op een mooie manier op aan kunt brengen.

Je kunt schuren met een schuurmachine of gewoon met de hand. Zorg er in beide gevallen voor dat je niet te hard drukt. Het schuurpapier met het werk doen, dankzij de juiste korrel die je daarvoor kiest. En merk je dat het papier eigenlijk niet meer goed schuurt? Gebruik een nieuw stukje van de rol of een nieuw vel. Op die manier kun je de ondergrond goed schuren, zodat je die daarna op een vakkundige en strakke wijze kunt schilderen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen over schuurmateriaal of kom je er niet uit binnen ons uitgebreide assortiment? Wij helpen je de juiste binnen- of buitenverf te kiezen voor jouw klus. Neem contact met ons op als je vragen hebt, dan vertellen we je graag meer.

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op