Optisch kleureffect tegenovergestelde muren verven | Verfplaza

Optisch kleureffect: tegenovergestelde muren verven

Door muren te verven kun je veel verandering bereiken binnen je woning, zo pas je niet alleen de kleur aan. Ook de uitstraling van de muren verandert. Daarbij kun je op bepaalde manieren een optisch kleureffect creëren met de juiste keuzes. Het optisch kleureffect dat veel wordt gekozen is twee muren die tegenover elkaar staan te schilderen. Waarbij je de eerste muur in een andere kleur verft, waardoor er al een optisch effect zal ontstaan. Als je de tegenovergestelde muur dan ook mee verft, wordt dit effect vele malen sterker. In deze blog leggen we je uit hoe je het best een optisch kleureffect kunt creëren door tegenovergestelde muren te verven.

De juiste muur verven

Welke muur in de woonkamer is nu het meest geschikt om te verven? Bij veel doe-het-zelvers is dit een vraag die als eerst naar voren komt. Als we kijken naar het schilderen van een muur in de woonkamer, dan kun je kiezen voor het optisch kleureffect. Hierbij raden wij aan om twee korte wanden tegenover elkaar te verven. Wanneer je de twee lange wanden verft, dan is er de kans dat je een tunneleffect krijgt in je woonkamer.

Alle muren verven of juist een paar?

Wanneer je het optische effect wil bereiken door twee muren tegenover elkaar te verven, dan is het vanzelfsprekend dat je alleen deze muren verft. Het is ook mogelijk om juist alle muren in de gehele woonkamer te verven in een kleur, waarbij je uiteindelijk de korte wanden tegenover elkaar in een andere kleur verft.

Of je nu één muur gaat verven of juist alle muren van je woonkamer, slaapkamer of andere ruimte, hoe je de klus aanpakt verandert niet. Zoals je in onze andere blogs ook kunt lezen is een goede voorbereiding het halve werk, daarom starten we altijd met het vrijmaken van de muren. Daarbij zorg je ervoor dat je ongehinderd de gehele muur kunt verven. Vervolgens gaan we alles afdekken en afplakken waar geen verf mag komen, denk aan plinten, vloeren, meubels, etc. 

Hierna gaan we kijken of de muur nog moet worden voorbewerkt. Als de muur beschikt over een goede basislaag, dus een oude laag verf die niet afbladdert, dan hoef je niet per se een voorstrijk aan te brengen. Wanneer je een onbewerkte muur gaat verven, dan is het verstandig om altijd de juiste voorstrijk te gebruiken. Wanneer de muren goed zijn voorbereid, alle oneffenheden zijn weggewerkt en eventueel voorstrijk is aangebracht, dan is het tijd om de muurverf te gaan aanbrengen.

Optisch kleureffect creëren

Om het optische kleureffect te creëren wordt er regelmatig gebruik gemaakt van een donkere kleur muurverf. Zo zorg je ervoor dat het afwijkend is van bijvoorbeeld een accentmuur. Door ervoor te kiezen om twee korte muren donker te verven in je woonkamer, zorg je ervoor dat de algehele woonkamer minder breed lijkt. Zo is het optische kleureffect namelijk dat de twee wanden meer naar elkaar toe staan. De regel die wij aanhouden voor dit effect is ‘Hoe groter het kleurverschil, des te zichtbaarder het optische effect is. Vind je een optisch effect leuk, maar lijkt je de twee tegenovergestelde muren te veel? Kijk dan eens naar een accentmuur, zo kan een accentmuur in je woonkamer een mooi optisch effect geven.

Tip van ons: Wil je het optische effect in je woonkamer nog sterker laten lijken, dan kun je bijvoorbeeld het laminaat parallel laten lopen aan de wanden.

Welke verf kies ik?

Het verven van een mooie strakke lijn is niet alleen afhankelijk van de juiste afplaktape. Een goed muurverf draagt hier veel aan bij. De beste muurverven voor in de woonkamer van Sikkens zijn Sikkens Alphacryl Pure Mat SF en Sikkens Alpha Rezisto Easy Clean. Beide muurverven zijn uiterst geschikt voor in de woonkamer, slaapkamer of andere ruimte binnenshuis met normale belasting. Toch op zoek naar een alternatief, kijk dan bij het aanbod muurverf van Flexa. Zo is er de Flexa Creations Muurverf Extra Mat of de Flexa Pure Muurverf Zijdemat. Beide muurverven zijn ook zeer geschikt voor het toepassen van een optisch kleureffect.

Toch op zoek naar muurverf voor speciale omstandigheden zoals de keuken of badkamer. Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten, zodat zij jou verder kunnen helpen. Of toch liever een winkel bezoeken? Kom dan langs in een van onze vestigingen, gelegen in Breda en Roosendaal.

Verf plaza karakter

Vragen? stel ze!

Verf plaza telefoon karakter
Neem contact met ons op