Verschillende ondergronden schuren, alles wat je moet weten! | Verfplaza

Verschillende ondergronden schuren, alles wat je moet weten!

Bij iedere verfklus moet je zorgen voor een goede voorbereiding, hieronder valt mogelijk ook schuren van het oppervlak. Schuren is meestal een belangrijke stap voor goede hechting van de primer en verf, maar sommige ondergronden hoef je daarentegen weer niet te schuren. Tevens heeft een geschuurde oppervlak verschillende voordelen ten opzichte van een onbehandelde ondergrond. Om jou helemaal voorbereid op pad te sturen voor je verfklus als doe-het-zelver, gaan we je hieronder alles uitleggen over het schuren en geven we je een paar tips van onze specialisten.

Waarom schuren we hout altijd?

Lakverf heeft als eigenschap dat het slecht hecht op gladde ondergronden. Met schuurpapier kun je de ondergrond licht op schuren, waardoor je de lakverf een betere hechting geeft. Dit gebeurt dankzij het oppervlak dat je ruwer hebt gemaakt. Doordat de verf zich beter kan hechten, verklein je ook de kans om druipers te krijgen in je lak. Daarom is schuren een essentiële stap om een zo fraai mogelijk eindresultaat te behalen.

Kun je een muur schuren?

Bij een houten ondergrond wordt schuren eigenlijk altijd aangeraden, zoals je in de introductie hebt kunnen lezen is het niet per se nodig voor elke ondergrond. Hoe werkt dat precies met een betonnen muur? Meestal hoef je een betonnen muur niet te schuren, tenzij er beschadigingen of oneffenheden op het oppervlak aanwezig zijn. Zodra je de muur gaat schuren, dan hoef je niet de gehele muur op te schuren. Echter is een gedeelte dat de beschadigingen en oneffenheden bevat genoeg. Bij ruw of nieuw stucwerk kun je ervoor kiezen de muur gladder te maken. Dit helpt ook om loszittende verflagen te verwijderen. Over het algemeen is het echter niet gebruikelijk om schuurpapier te gebruiken bij het schilderen van muren.

De beste korrel schuurpapier voor mijn klus

Schuurpapier is voorzien van kleine korrels die worden aangeduid met een P gevolgd door een nummer. Bijvoorbeeld, bij P100 betekent dit dat er 100 korrels per vierkante centimeter op het schuurpapier zitten. Deze nummers worden bepaald door de Europese Federatie van schuurmiddelen. Een handige vuistregel is dat een hoger getal fijner schuurpapier betekent. Voor ruw schuurwerk, zoals het verwijderen van afbladderende verf, gebruik je bijvoorbeeld P60. Middelgrof schuurpapier varieert van P80 tot P120, terwijl fijn schuurpapier tussen P120 en P180 ligt. Zeer fijn schuurpapier loopt van P200 tot P600.

Schuren tussen verflagen door

Bij het schuren begin je altijd met grof schuurpapier en werk je geleidelijk naar fijnere korrels toe. Grof schuurpapier, zoals P100, is geschikt voor het aanpakken van ruwe oppervlakken. Nadat het grondwerk is afgerond, gebruik je een fijnere korrel zoals P180. Voor het voorlakken kun je vervolgens P240 gebruiken, en schuurvlies is ideaal voor het aflakken. Tussen elke laag sla je een korrelgrootte over. Vergeet niet om de ondergrond eerst te ontvetten en schoon te maken voordat je begint met schuren.

Welk schuurpapier gebruik ik?

Bij Verf-plaza. hebben wij alles om jouw verfklus vlekkeloos te laten verlopen. Het soort schuurpapier dat je nodig hebt, is afhankelijk van de verfklus die je gaat uitvoeren. In ons assortiment hebben wij schuurpapier voor de echte professionals, maar ook voor de doe-het-zelvers. Voor de alledaagse klus kun je gebruikmaken van Schuurpapier A4, ga je nat schuren dan kun je gebruikmaken van Waterproof Schuurpapier A4 of op zoek naar schuurpapier op een rol dan is 3M 255P Schuurrol de oplossing voor jou. Op onze website hebben wij nog veel meer producten, dan alleen schuurpapier. Neem daarom gerust een kijkje of weet je nog niet zeker hoe je jouw verfklus gaat aanpakken. Dan kun je vrijblijvend contact opnemen met onze specialisten die je zullen voorzien van het juiste advies. Of toch liever een winkel bezoeken? Kom dan langs in een van onze vestigingen, gelegen in Breda en Roosendaal.

Verf plaza karakter

Vragen? stel ze!

Verf plaza telefoon karakter
Neem contact met ons op