Voorbereiding voor het schilderen | Verfplaza

Voorbereiding voor het schilderen

Een goede voorbereiding voor het schilderen is het halve werk. Tenminste, zonder goede voorbereiding zal je er minimaal twee keer langer mee bezig zijn. En lukt het uiteindelijk waarschijnlijk helemaal niet.

Dus heb je de ondergrond niet goed vetvrij gemaakt? Of niet geschuurd? Je zal merken dat het lakken, beitsen of oliën dan een stuk lastiger is. En dat je zeker niet tot het resultaat komt zoals een vakschilder dat voor je zou realiseren.

Toch hoeft het schilderen thuis niet lastig te zijn. Met een goede voorbereiding en een paar van onze handige tips krijg je dat waarschijnlijk uitstekend voor elkaar.

Tip: heb je vragen over de juiste kwasten, rollers of andere materialen? Vraag het onze specialisten, dan adviseren we je daar graag over.

Ontvetten, schuren en voorbehandelen

Een goede voorbereiding om te gaan schilderen begint in ieder geval met het ontvetten van de ondergrond. Dat moet je eigenlijk altijd doen als je wilt lakken.

  • Ontvetten

Begin voor het lakken van kozijnen, een ijzeren hek of meubels die je binnen of buiten hebt staan altijd met ontvetten. Het is een belangrijke eerste stap. Gebruik St. Marc of een andere verfreiniger.

  • Schuren

Schuur de ondergrond, waarmee je die voorbereidt op het schilderen. Door te schuren verwijder je een oude verflaag of zorg je ervoor dat je die in ieder geval opent. Dus is de vorige verflaag nog goed van kwaliteit? Schuur licht op en schilder er dan gewoon overheen.

Let op: zorg dat je de ondergrond éérst vetvrij maakt en daarna pas schuurt. Zo voorkom je dat het vet overal terechtkomt, waardoor het daarna veel lastiger verwijderen is.

  • Gronden of primeren

Ten slotte zal je de ondergrond voor de voorbereiding moeten gronden of primeren. Gebruik een grondverf (hout) of (multi)primer (kunststof en metaal).

Tip: ga je een muur of het plafond schilderen? Ontvetten en schuren is dan niet nodig. Wel moet je controleren of de muur niet te veel zuigt. Wrijf met een natte handdoek over de muur. Neemt de muur het vocht snel op? Gebruik dan een voorstrijk om de zuigende werking op te heffen.

Lakken, beitsen en oliën

Wil je gaan lakken, beitsen of oliën en zoek je naar de beste tips om te gaan voorbereiden? Haal de benodigdheden in huis, zodat het daar in ieder geval niet aan zal ontbreken.

Maak het hout vetvrij, schuur het licht op en ga daarna aan de slag met de (grond)lak, de beits of de olie. Tenminste, nadat je eventuele scheuren en gaatjes hebt gerepareerd. Zorg ervoor dat je op een gladde ondergrond kunt werken. Bij hout maak je gebruik van kneedbaar hout, om plekken op te vullen en voor een glad geheel te zorgen.

Schilderen in mat, hoogglans of zijdeglans

Binnen de voorbereiding is het verstandig om alvast na te denken over de glansgraad waarin je gaat schilderen. We zetten drie mogelijkheden voor je op een rij:

  • Mat

Wil je de muren schilderen? Veel mensen kiezen ervoor om dat in mat te doen. Dat geldt ook voor het plafond. De beide wil je liever niet (te veel) laten glanzen. En wil je een meubel in een stoere kleur schilderen of daarmee zorgen voor een industriële look? Ook dan is het een goed idee om dit in mat te doen.

  • Zijdeglans

Zijdeglans is traditioneel de populairste keuze voor binnen, in ieder geval op de deuren en kozijnen. Er is sprake van enige glans, al knalt het er niet direct uit. Tegelijkertijd zorgt het voor een mooie luxe afwerking, waar met name als de zon schijnt een subtiele lichtgloed over valt.

  • Hoogglans

Hoogglans heeft een meer moderne look. En het is voor buiten de glansgraad die traditioneel de meeste bescherming biedt. Wil je er dus voor zorgen dat je het langst geen omkijken hebt naar het schilderwerk? Dan is het verstandig om de kozijnen in hoogglans te laten schilderen.

Tip: Wil je meer weten over de verschillende glansgraden, lees dan deze blog.

Voorbereiden bij terpentine of waterbasis

Tijdens de voorbereiding kun je bovendien alvast nadenken over het type verf waarmee je wilt schilderen. Je hebt de keuze uit twee soorten:

  • Verf op waterbasis: acrylverf

De verf op waterbasis is zowel binnen als buiten een populaire keuze. De kwaliteit verbetert nog steeds, en is inmiddels op het niveau van verf op basis van alkydhars. Dat betekent dat je er binnen en buiten goed mee kunt schilderen. Bovendien heeft de verf geen sterke verfgeur. En laat de verf zich over het algemeen makkelijk verwerken door de goede vloeiing.

  • Verf op basis van terpentine: alkydverf

Officieel gaat het om verf op basis van alkydhars. Het is verf die je met terpentine kunt verdunnen, vandaar dat dit vaak terpentineverf wordt genoemd. Traditioneel biedt het de beste bescherming, waardoor het vooral buiten een populaire keuze is. Houd er rekening mee dat dit een sterke verfgeur heeft en dat de verwerking wat lastiger is, omdat terpentine niet zomaar van je handen te wassen is.

Voorbereiding voor 1 of 2 componentenverf

Ga je verven met 1 component of met 2 componenten? Dit is met name belangrijk als je de vloer wilt verven. Een garagevloer voor zware belasting kun je met een 2 componentenlak afwerken. Je mengt de beide componenten net voordat je de verf gaat aanbrengen.

Het is belangrijk dat dit goed gebeurt. En dat je vervolgens meteen gaat schilderen. Met de 1 componentenverf maak je het jezelf een stuk makkelijker. Het is gewoon één product, dat je direct uit de pot kunt gebruiken.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen over het voorbereiden voor het schilderen of kom je er niet uit binnen ons uitgebreide assortiment? Wij helpen je de juiste binnen– of buitenlak te kiezen voor jouw klus. Neem contact met ons op als je vragen hebt, dan vertellen we je graag meer.

Vragen? stel ze!

Neem contact met ons op